Een van de mensen die ik het meest inspirerend vind als het gaat om mindset, is Tony Robbins. Als je zijn boodschap – die hij tijdens events van 50+ uur geeft – in één zin zou moeten samenvatten, dan is het wel: je bent zélf verantwoordelijk voor je resultaat.

Ik weet het: dat is geen populair standpunt. Althans, niet bij iedereen. We worden nu eenmaal niet allemaal in dezelfde omstandigheden geboren. We groeien niet in dezelfde omstandigheden op en we hebben niet allemaal dezelfde talenten en mogelijkheden.

Nu is het heel gemakkelijk om je daaraan vast te houden. Als je jezelf ziet als iemand die nooit een kans heeft gehad en nooit een kans zal krijgen, dan is dat ook het resultaat wat je krijgt. Niet omdat het waar is, maar omdat alles wat je doet erop gericht is om dat resultaat te bereiken.

Als jij jezelf ziet als supersportief, zul je waarschijnlijk elke dag wel iets actiefs in je agenda hebben staan. Misschien staan je hardloopschoenen wel klaar naast je bed.

Wil jij graag wat fitter zijn, maar zie je het nog niet écht gebeuren, dan zul je waarschijnlijk niet standaard elke ochtend uit je bed springen voor wat activiteit, maar ook regelmatig naar de snooze-knop grijpen.

En nu wil ik niet zeggen dat één van de twee beter is. Dat hangt helemaal af van wat je zelf wilt, of hoopt, of waar je van droomt. Wat ik wél wil zeggen is dat het leven dat je nu leidt, een optelsom is van de keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt. Om dingen te doen, maar ook om dingen te laten.

Geloof me: dat is ook écht niet een besef waar ik elke dag blij van word. Ik kan namelijk voor mezelf meer dan genoeg redenen bedenken waarom dingen misschien niet niet precies zo zijn zoals ik ze graag zie. Die natuurlijk allemaal buiten mezelf liggen. Ik kan er niets aan doen.

Maar het ‘ik kan er niets aan doen’, vertaalt zich dan ook in een ‘ik kan er niets aan veranderen’.

Dan is de grote vraag misschien wel: wil je dat?

De video bovenaan is er eentje die ik graag af en toe even kijk ter motivatie. Hele korte samenvatting: kijk naar je leven nu, kijk naar de rituele die zorgen voor dat resultaat. Kijk naar het leven dat je graag wilt en ga aan de slag met de rituelen die ervoor nodig zijn om dát resultaat te bereiken. Succes niet iets dat je ineens overkomt; het is de optelsom van al die kleine rituelen die je uitvoert, zonder dat iemand het ziet.

delingen