Als vrouwen meer geld hebben, wordt de wereld mooier
Adine helpt je met jouw money mindset

Adine Faber-Versluis, Money Mindset Mentor, Human Design Guide & Financieel Expert

Als ik mijn missie deel, 1 miljoen vrouwen helpen financieel vrij worden, dan krijg ik daarop wel eens commentaar. “Waarom moeten vrouwen meer geld hebben?” (van mannen) of “Ik hoef helemaal niet meer geld!” (van vrouwen). Helemaal prima natuurlijk, iedereen mag een mening hebben. Maar laten we eens een stapje verder gaan. Een van de redenen dat ik 1 miljoen vrouwen wil helpen om financieel vrij te worden, is omdat ik geloof dat als vrouwen meer geld hebben, de wereld mooier wordt. Dat is geen idealistisch geneuzel of dromerij. Dat blijkt gewoon een keiharde waarheid te zijn.

Wat is namelijk het geval? Als het gaat om filantropie – om geld geven aan goede doelen – dan steken vrouwen mannen behoorlijk naar de kroon. Mackenzie Scott, de ex-vrouw van Jeff Bezos van Amazon, gaf bijvoorbeeld in vier maanden tijd maar liefst 4 miljard dollar aan goede doelen. Melinda Gates doet al jarenlang donaties in een zelfde orde van grootte. Vrouwen als Priscilla Chan (de partner van Marc Zuckerberg) en Melanie Perkins (oprichtster Canva) staan er ook om bekend om elke jaar véél te doneren aan goede doelen. En met ‘veel’ bedoel ik ook echt ‘veel’. Miljoenen, miljarden.

Laten we trouwens ook Oprah Winfrey niet vergeten, die al in 1987 haar eigen liefdadigheidsorganisatie opzette en inmiddels al meer dan 80 miljoen dollar heeft opgehaald voor het onderwijs van meisjes in Zuid-Afrika. Zij is wat dat betreft voor mij ook echt een inspiratie. Een van mijn dromen is ook het opzetten van een stichting waarmee ik kan bijdragen aan onderwijs voor vrouwen.

Ook in Nederland geven vrouwen meer

In Nederland zien we trouwens een zelfde trend ontstaan: steeds meer filantropen zijn vrouwen. Dat komt vooral doordat vrouwen meer vermogen krijgen, omdat ze meer en vaker werken én slimme financiële keuzes maken. Vrijgezelle mannen geven daarentegen – zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek – het minste weg.

Want hoe zit het precies met het geven? Uit het onderzoeksrapport How and Why Women Give: Current and Future Directions for Research blijkt onder meer:

• Alleenstaande vrouwen zijn eerder geneigd om geld te geven aan goede doelen én geven meer dan mannen in een zelfde soort situatie

• Alleenstaande vrouwen zijn eerder dan alleenstaande mannen geneigd om te doneren aan een breed scala van goede doelen – behalve als het gaat om sport en recreatie, dan geven mannen weer wat meer

• Vrouwen spreiden hun donaties vaak meer dan mannen

• Vrouwen doen meer vrijwilligerswerk dan mannen

In geld én in impact

Maar niet alleen rijke vrouwen geven meer. Vrouwen in alle lagen van de maatschappij geven meer. Of dat nu in geld is, of in tijd, energie, netwerk, talent. Ze kijken hierin ook vooral naar wat de meeste impact maakt, niet naar de manier waarop ze er eventueel zelf beter van kunnen worden. Hoewel dat niet betekent dát ze er zelf niet beter van worden; een van de redenen dát vrouwen zo graag geven, is dat ze blijer worden van geven aan anderen, dan van geld uitgeven aan henzelf en dat ze hun mate van succes eerder afmeten aan hun vrijgevigheid, dan aan hun rijkdom.

Maakt dit vrouwen beter dan mannen? Nee, natuurlijk niet. Maar het is wél een mooie reden om voorstander te zijn van het vergroten van het vermogen in vrouwelijke handen

Wil je meteen bericht ontvangen als er weer nieuwe artikelen verschijnen? Meld je dan aan.

Chat openen
1
Hi 🙋🏻‍♀️ kan ik je helpen?
Hi 🙋🏻‍♀️! Wat leuk dat je hier bent. Heb je een vraag? Stuur me hier dan een WhatsAppje, dan spreken we elkaar snel. Geniet van je dag en hartelijke groet, Adine