Supporter - Het helpen gaat ten koste van jezelf

Je hebt aangegeven dat het helpen van anderen vaak ten koste gaat van jezelf. Zo heb je weleens meegemaakt dat je het gevoel had dat mensen misbruik maakten van je vrijgevigheid. Kon een factuur niet betaald worden? Dan gaf je uitstel tot betaling. Zelf moest je schuiven met allerlei potjes om vervolgens de vaste lasten te betalen…

En het ergste is misschien dan nog wel dat je je ook nog bezwaard voelt als je om de betaling van de factuur vraagt.

Dit is een voorbeeld van hoe het helpen van anderen ten koste gaat van jezelf. Zoiets is niet eenvoudig op te lossen. Het is namelijk helemaal niet erg om zo nu en dan klaar te staan voor anderen. Of afspraken te maken over betalingen. Alleen het moet allemaal wel in balans zijn.

Het mag namelijk niet zo zijn dat jij krom ligt doordat je een ander helpt.

De Supporters die ik de afgelopen jaren heb mogen begeleiden waren er heel erg bij gebaat om een potjes te maken van waar de maandelijkse inkomsten heen gingen. Denk aan vaste lasten, persoonlijke kosten voor verzorging, ontspanning of spaardoelen.

Maak voor jezelf ook eens zo’n overzicht. Het helpt je als je direct al bepaalde potjes aanmaakt, bijvoorbeeld door een spaarrekening aan te maken. Je hoeft het niet complex te maken, maak een aantal categorieën aan, zoals:

  • Vaste lasten
  • Vakantie
  • Persoonlijke verzorging
  • Leuke dingen
  • Sparen

Nadat je het overzicht hebt gemaakt, vind je in je mailbox meer uitleg over hoe dit overzicht jou gaat helpen.

Adne Faber Versluis Geldexpert
Chat openen
1
Hi 🙋🏻‍♀️ kan ik je helpen?
Hi 🙋🏻‍♀️! Wat leuk dat je hier bent. Heb je een vraag? Stuur me hier dan een WhatsAppje, dan spreken we elkaar snel. Geniet van je dag en hartelijke groet, Adine