Waar zit jouw onzichtbare goud?
Adine helpt je met jouw money mindset

Adine Faber-Versluis, Money Mindset Mentor, Human Design Guide & Financieel Expert

Wetenschappers zijn het er in de kern wel over eens: iedereen is het resultaat van een bepaalde mate van nature (je DNA, als het ware) en een bepaalde mate van nurture (je opvoeding/omgeving). Alles wat je doet en bent, wordt daardoor bepaald. En omdat niemand exact hetzelfde DNA én exact dezelfde opvoeding en omgevingsfactoren heeft, is iedereen anders. Dat betekent ook dat iedereen anders met dingen omgaat. Wat voor de één heel logisch is, is voor de ander vreemd. En andersom. Als je weet wat jouw ‘type’ is, kun je ook makkelijker weten hoe je daar het beste mee omgaat. Dat geldt voor alle aspecten in het leven. In relaties, maar bijvoorbeeld ook in geldzaken.

Welke geldtypen zijn er?

Hoewel we natuurlijk allemaal uniek zijn, blijven we mensen. En dat betekent dat we soms wel overeenkomstige neigingen hebben. Vandaar dat je soms ook in te delen bent in een bepaalde categorie. Zo ben je misschien meer extravert of introvert, of een rood of juist een blauw type.

Je kunt ook zo’n onderverdeling in geldtypen maken. Je hebt van alle typen waarschijnlijk iets in je, maar er zijn er een paar dominant bij je aanwezig. Die bepalen grotendeels hoe jij naar geld kijkt en hoe je met je geld omgaat. De samenstelling van typen en de mate dat ze in jou aanwezig zijn, kun je zien als je geld-dna. Jouw unieke geldcode. Dat is iets waar ik overigens nog veel dieper op in ga in het programma Ontwikkel JOUW Money Flow.

Elk type heeft sterke kanten, zwakke kanten, talenten en uitdagingen. En des te beter jij jezelf op dit vlak kent, des te makkelijker het wordt om de juiste stappen te zetten richting een rijk leven.

Ik werk in totaal met 8 Innerlijke Geldtypen: de Supporter, de Idealist, de Verbinder, de Visionair, de Schatbewaarder, de Free Spirit, de Diva en de Levensgenieter.

Allemaal hebben ze hun eigen kwaliteiten én schaduwkanten.

De Supporter staat het liefst klaar voor anderen, maar brengt zichzelf zo soms in de problemen. De Idealist heeft een haat-liefdeverhouding met geld; geld is emotie. Of beter gezegd: álles is emotie bij de Idealist. De Verbinder let eigenlijk niet zo erg op geld, maar is meer bezig met mensen. Dat kan fijn zijn, maar zorgt soms ook voor afhankelijkheid. Daar heeft de Visionair geen last van. Die is niet te stoppen, verdient gemakkelijk geld, maar wordt ook vaak gedreven door angst.

De Schatbewaarder herkent die angst ook, en is daarom wat meer behouden dan de Visionair. Door flink te sparen hoopt die nooit in de armoede terecht te komen. De Free Spirit vindt dat maar saai. Die waagt liever een gokje. Go big, or go home. De Diva heeft daar ook wel wat van weg, hoewel die liever pronkt dan met geld bezig is. Daardoor is de bankrekening soms behoorlijk leeg. En hoewel de Levensgenieter dat herkent, is die net wat meer op zichzelf gericht: je hoeft luxe niet per se te showen, maar mag er vooral wél van genieten.

Herken je hier al iets van bij jezelf?

Je top 3 als jouw geld-DNA

Jaren terug heb ik online eens een gratis test gedaan, om te ontdekken welk type ik was. Hoewel die uitslag toen heel beknopt was (het was niet voor niets een gratis test, uiteraard als opwarmer voor een betaald aanbod), is hij altijd blijven hangen. Dus toen ik de kans kreeg om zelf een coachingsopleiding te doen op dit onderwerp, heb ik natuurlijk meteen mijn kans gegrepen.

Zo ontdekte ik dat het héél logisch is dat ik niet alleen maar theezakjes droog aan een waslijn. Ik ben misschien wel een spaarder, maar ik heb ook een big spender in me. Mijn kracht zit ‘m daar ook in: juist door die interne spender ben ik aan de slag gegaan met mijn money mindset. Omdat ik de focus op schaarste niet meer trok. Omdat ik merkte dat dat me niet verder bracht richting mijn doel.

En als je dat weet, dan kun je je actieplan daar ook op aanpassen. Dan weet mijn interne Schatbewaarder dat het oké is om ‘ja’ te zeggen op kansen, omdat kansen zorgen voor meer rijkdom. Daar mag ik dus bést geld aan uitgeven, want die kansen zorgen er juist voor dat ik meer overvloed kan creëren voor mezelf en de mensen om mij heen. En het is ook helemaal niet erg om te gaan voor een stukje persoonlijke luxe, zolang die basis maar op orde is.

Voor jou geldt natuurlijk hetzelfde. Niet op deze manier; dit is mijn geld-dna 😉 Maar dat de sleutel ligt in het leren kennen van jezelf. Weten waar jij goed in bent, zien hoe je dat om kunt zetten in geld en in een rijk leven dat bij je past. Want er is meer dan genoeg voor iedereen en je bewijst niemand een dienst door zelfverkozen arm door het leven te gaan.

Wil jij weten hoe jouw unieke money blueprint eruit ziet, zodat je je sterke kanten kunt inzetten om een rijk leven te leiden? Check dan vooral Ontwikkel JOUW Money Flow.

Wil je meteen bericht ontvangen als er weer nieuwe artikelen verschijnen? Meld je dan aan.

Chat openen
1
Hi 🙋🏻‍♀️ kan ik je helpen?
Hi 🙋🏻‍♀️! Wat leuk dat je hier bent. Heb je een vraag? Stuur me hier dan een WhatsAppje, dan spreken we elkaar snel. Geniet van je dag en hartelijke groet, Adine