Mijn belangrijkste inzicht uit Integer Leven
Adine helpt je met jouw money mindset

Adine Faber-Versluis, Money Mindset Mentor, Human Design Guide & Financieel Expert

Een van mijn grootste hobby’s is het lezen van boeken. Waar ik vroeger altijd de behoefte voelde om ze uit te lezen (kan een Schatbewaarder-dingetje zijn; waar voor je geld willen), vind ik het nu prima om er in ieder geval 1 belangrijk punt uit te halen. En dat wil ik hier voortaan met je delen. Niet in de vorm van boekverslagen, maar gewoon één inzicht dat bij mij bleef hangen. Ik begin gewoon, misschien wordt het een serie. Vandaag: Integer Leven van Martha Beck.

Het boek ‘Integer Leven’ van Martha Beck vertelt het verhaal van hoe zij haar leven weer ‘heel’ heeft gekregen. Integer heeft in dit boek namelijk niet per se de betekenis van ‘eerlijk’, maar veel meer de betekenis van ‘heel’.

Haar uitgangspunt kort door de bocht: als je niet eerlijk bent (en dat hoef je niet heel zwaar te zien, maar dat kan al zijn dat je iets doet dat je eigenlijk niet wilt doen), dan splits je als het ware een stukje van jezelf af. Dat maakt dat je niet meer ‘heel’ bent, niet meer ‘integer’.

De enige manier om weer ‘heel’ te worden, is door die afgesplitste stukken weer te integreren.

Klinkt zo misschien een beetje zweverig, maar zij laat aan de hand van haar levensverhaal zien hoe dat voor haar heeft gewerkt. Denk aan: van helemaal in de knoei vanwege een achtergrond met misbruik in de Mormoonse gemeenschap waar ze uitkomt, een huwelijk met een man, terwijl ze eigenlijk op vrouwen blijkt te vallen en héél veel pleasegedrag, naar haar eigen waarheid zoeken, omarmen en uitdragen en daardoor veel meer geluk en harmonie vinden.

Mijn belangrijkste inzicht

Mijn belangrijkste inzicht uit dit boek was te vinden in een tabel. In die tabel liet ze zien welk gedrag hoort bij gezond onderscheidingsvermogen en zelfrechtvaardiging. Ik zal ‘m hier even voor je plakken:

img-2

Waarom vond ik dit zo’n inzicht?

Ik geloof wel dat ik meestal krijg wat ik nodig heb, ook op manieren die me niet altijd aanstaan, op momenten die me niet altijd aanstaan. Zal voor jou misschien ook wel zijn.

Toen ik dit boek las, zat ik in een situatie die ik gewoon écht niet begreep, maar die me wel raakte. Zonder daarover helemaal uit te wijden, snapte ik vooral niet waarom het niet mogelijk was om er gewoon even boven te gaan hangen, een conclusie te trekken en een punt te zetten.

Bij het lezen van deze grafiek realiseerde ik me ineens: ik bekijk dit alleen vanuit mijn bubbel. Vanuit de bubbel dat je iets vanuit verschillende perspectieven bekijkt, dat je een oplossing wilt, dat je niet uit bent op het vinden van een slachtoffer en een dader, maar dat je uiteindelijk terugkomt op een goede intentie van zowel de ander als van jezelf.

En natuurlijk doe ik dat ook nooit helemaal 100 procent perfect. Maar ik merk wel: het maakt de communicatie makkelijker. Als je het niet eens bent met iemand, maar je wilt wel een oplossing en je bent bereid naar je eigen aandeel te kijken, kom je sneller tot die oplossing dan wanneer je dat niet doet.

Maar dan kom ik dus bij die bubbel. In de bubbel waar ik in zit, is ‘iedereen’ wel bezig met zelfontwikkeling. Dingen lezen, dingen leren, groei. En dan zou je kunnen denken dat dat voor iedereen geldt.

En dat is dus niet zo. Er zijn meer Nederlanders niet bezig met persoonlijke ontwikkeling, dan wel. Ook al lijkt het vanuit die bubbel wel eens anders.

Dat is niet goed of fout, niet beter of slechter. Maar je moet het je wel realiseren, om zelf ook weer door te kunnen. Dat deed deze tabel voor mij. Het inzicht dat je soms gewoon even niet nader tot elkaar komt, omdat je op compleet andere planeten zit.

Integer Leven, hoe blijf je trouw aan jezelf, is geschreven door Martha Beck en uitgegeven door Kosmos Uitgevers. Het boek werd in november 2022 gepubliceerd en is o.a. verkrijgbaar bij Bol.

Wil je meteen bericht ontvangen als er weer nieuwe artikelen verschijnen? Meld je dan aan.

Chat openen
1
Hi 🙋🏻‍♀️ kan ik je helpen?
Hi 🙋🏻‍♀️! Wat leuk dat je hier bent. Heb je een vraag? Stuur me hier dan een WhatsAppje, dan spreken we elkaar snel. Geniet van je dag en hartelijke groet, Adine