Zit jij in een schaarstemindset?
Adine helpt je met jouw money mindset

Adine Faber-Versluis, Money Mindset Mentor, Human Design Guide & Financieel Expert

Dit onderwerp heb ik ook behandeld in podcastaflevering #65: Zit jij in een schaarstemindset? Als je ‘t fijner vindt om ‘m (ook nog) te beluisteren, dan kan dat hier. Ik vertel overigens vaak wel meer dan dat ik schrijf 😉

Schaarstemindset

Misschien heb je er wel eens van gehoord: een schaarstemindset. En misschien ook wel niet, dus ik licht het hoe dan ook even toe. Bij een schaarstemindset ga je uit van ‘schaarste’. Vaak niet bewust, maar wel op allerlei onbewuste manieren. Dat je bijvoorbeeld met je geld omgaat op een manier van ‘op = op’. Of dat het voelt of een ander minder heeft, als jij meer zou hebben. Of dat je het gevoel hebt dat er nooit genoeg geld is voor wat je wilt.

Ik kom die schaarstemindset best heel vaak tegen. En echt niet speciaal bij mensen die het financieel niet goed voor elkaar hebben. Sterker nog; ik zie het vaak bij Schatbewaarders (als je niet weet waar ik het dan over heb; dat is één van de Innerlijke Geldtypen waar ik mee werk. In deze video vertel ik daar meer over). Wanneer je de Schatbewaarder in je top 3 van dominante Innerlijke Geldtypen hebt, dan voelt geld als een fijn safety blanket. Zo’n lekker dekentje dat je een veilig gevoel geeft. En laten we eerlijk zijn: kun je ooit genoeg hebben van een veilig gevoel?

Nee. Meer is dan altijd beter. Daar iets van inleveren voelt helemaal niet fijn. Dan komt er juist een stukje onzekerheid voor terug. En wat doe je als je situatie onzeker is? Dan klamp je je vast aan wat er is. Dan trek je de touwtjes misschien wel extra strak aan. Dat is iets dat ik zelf – de Schatbewaarder scoort ook in mijn top 3 erg hoog – heb ervaren toen ik nog in mijn vorige huis woonde, met een behoorlijk hoge hypotheek in de tijd van de financiële crisis. Zes procent rente, plus een gedeeltelijke aflossing betekende dat ik elke maand alleen aan hypotheeklasten al 2.500 euro moest ophoesten. Best een hoop.

Je kunt je misschien wel voorstellen wat ik deed toen mijn grootste klanten failliet gingen. VASTKLAMPEN! Keihard werken, niets uitgeven, alles gebruiken om af te lossen. Want aflossen betekende een stukje vrijheid terugkrijgen. Dan kon ik voorkomen dat de bank mijn huis misschien wel zou willen verkopen.

Hoe het je groei in de weg staat

Zo ver is het allemaal gelukkig niet gekomen, maar het leerde mij wel dat die schaarstemindset écht een ding is. Iets dat je plezier in geld helemaal weg kan halen. Of misschien wel beter gezegd: dat je het té belangrijk gaat vinden.

Nu zul je mij nooit horen zeggen dat geld niet belangrijk is. Geld geeft vrijheid. Mogelijkheden. Opties. Geld is energie. Daarmee is het ontzettend belangrijk.

Maar een focus op geld alleen gaat je groei uiteindelijk hinderen. Ik investeerde in die tijd bijvoorbeeld amper in mezelf en ook zeker niet in mijn bedrijf. Mijn klanten kwamen zo wel binnen, dus waarom zou ik investeren?

Dat ik niet deed waar mijn hart harder van ging kloppen, dat maakte me niet zoveel uit. Ik had ook niet zoveel ruimte om daar over na te denken. Dat doet een schaarstemindset namelijk ook met je: je mentale ruimte flink inkrimpen. Er is wel eens onderzoek naar gedaan; als je in een schaarstemindset zit, kost je dat 10-13 IQ-punten. Niet blijvend, maar wel zolang die situatie voortduurt. Dat staat gelijk aan een nacht doorhalen. Moet je voorstellen wat dat doet voor je ondernemerschap, je creativiteit, je productiviteit. En voor de keuzes die je maakt.

Die schaarstemindset is vaak moeilijk te spotten. Ik heb een aantal voorbeelden benoemd die je misschien wel herkent. En misschien herken je ze ook wel beter als ik je vertel welke twee veelvoorkomende overtuigingen hiermee verbonden zijn: je moet hard werken voor je geld en offers maken en wat kost het?

Oftewel: eerst kijken naar het geldbedrag dat ergens mee samenhangt en dan pas naar of jij het iets waard vindt. Dan bekijk je iets namelijk al niet meer als een investering, maar als een kostenpost. Prima als het ook echt om een kostenpost gaat, maar laat ik even heel bot zijn: vanuit een schaarstemindset lijkt vrijwel álles een kostenpost. Ook als dat het helemaal niet is.

Hoe kom je hier nu uit?

Door je bewust te zijn van het mechanisme dat bij jou speelt en door hele bewuste keuzes te maken en zo een ander patroon in je systeem te slijten. En dat klinkt zo even heel makkelijk gezegd, maar het heeft wel wat voeten in de aarde.

Het is iets waar ik mezelf al jaren bewust van ben, waar ik al jaren aan werk, en waar ik tijdens het opnemen van de podcast die hierover gaat tóch weer op een onderdeel stuitte. Ik realiseerde me toen dat ik mijn belangrijkste programma Ontwikkel JOUW Money Flow niet met gespreide betaling aanbood, vanuit een gedachte van schaarste. Vanuit de angst dat als iemand eenmaal toegang had tot alles, diegene niet meer zou betalen.

Het moment dat ik me daar bewust van werd – en van de onzin ervan, want ik wéét hoe waardevol dit programma is en dat de investering zo weer terugverdiend is + meer – kon ik twee dingen doen. De gedachte weer wegstoppen, of er iets mee doen. Ik maakte de bewuste keuze om betaling in termijnen mogelijk te maken. Niet alleen in twee of drie termijnen, maar in maar liefst 12 maandelijkse termijnen. Daarmee is het programma ineens een stuk toegankelijker, wat natuurlijk enorm goed aansluit bij mijn missie om 1 miljoen vrouwen te helpen financieel vrij te worden.

Moeilijker hoeft het niet te zijn 😉

Dat wil overigens niet zeggen dat je ‘t alleen moet doen. Ik weet uit ervaring hoe ontzettend sneaky die schaarstemindset is. En ik bespaar je met alle liefde de ruim 10 jaar onderzoek, ervaring, cursussen, trainingen, honderden boeken lezen etc., zodat jij veel sneller stappen kunt zetten in je ontwikkeling. Als je daar wat meer over wilt weten, kijk dan vooral even hier of stuur me een DM via Instagram.

Wil je meteen bericht ontvangen als er weer nieuwe artikelen verschijnen? Meld je dan aan.

Chat openen
1
Hi 🙋🏻‍♀️ kan ik je helpen?
Hi 🙋🏻‍♀️! Wat leuk dat je hier bent. Heb je een vraag? Stuur me hier dan een WhatsAppje, dan spreken we elkaar snel. Geniet van je dag en hartelijke groet, Adine