zo word jij een geldmagneet positieve money mindset

Zo ontwikkel je een positieve money mindset

Lijkt het wel eens of je altijd blut bent? Dat je nooit financiële meevallers hebt? Of misschien zelfs wel dat je zo’n dubbeltje bent, dat nooit een kwartje wordt? Dan heb je waarschijnlijk géén positieve, maar een negatieve money mindset. Het slechte nieuws is dat zo’n money mindset een beetje een zichzelf waarmakende voorspelling is. Je denkt het en vervolgens zie je daar allerlei bewijzen voor en blijft daarom in die gedachte hangen. Het goede nieuws is dat je er ook iets aan kunt doen. Ik speurde het internet af voor de 5 meest effectieve oefeningen om je mindset te veranderen in een positieve money mindset.

In het kort:

  1. Wat kan een positieve money mindset voor je doen?
  2. Mindset veranderen in kleine stapjes
  3. Hoe kun je je money mindset veranderen?
  4. Interessant leesvoer

Wat kan een positieve money mindset voor je doen?

Elke dag gaan er tienduizenden gedachten door ons hoofd heen. Van veel van die gedachten zijn we ons niet eens meer bewust. Toch is het belangrijk om daar eens bij stil te staan. Gedachten leiden namelijk tot bepaalde gevoelens en gevoelens leiden tot acties. Als we niet positief denken over ons leven, dan is de kans groot dat de acties en resultaten die daaruit voortkomen óók niet positief zijn.

Stel je voor: je denkt dat jij het niet waard bent om veel geld te hebben. Je voelt je daar vervolgens rot over, waardeloos. Om jezelf een beter gevoel te geven, koop je dingen. Meer dan eigenlijk goed voor je is. En dan heb je waarschijnlijk inderdaad niet veel geld.

En natuurlijk gaat dit niet alleen op voor geld. Misschien denk je wel dat je dik bent en dat niemand van je houdt. Daardoor voel je je naar, eenzaam en ongeliefd. Om jezelf te troosten, eet je nog maar zo’n lekkere reep chocolade. En word je misschien inderdaad wel dik.

Mindset veranderen in kleine stapjes

Je mindset van de ene op de andere dag veranderen is een uitdaging. Je kunt het vergelijken met een bandenspoor dat zich in je brein gevormd heeft. Steeds weer over dat spoor rijden is makkelijk. Als je een nieuw spoor wilt maken, dan kost dat moeite. Maar: als je het oude spoor steeds minder gebruikt, vervaagt het, terwijl het nieuwe spoor vervolgens het meest duidelijk aanwezig is.

Het is echter de moeite waard; het zorgt ervoor dat je makkelijker positief kunt blijven. Over geld, maar ook over heel veel andere dingen. En geloof me; dat maakt je leven écht leuker.

Er zijn talloze oefeningen die je kunt doen om dit resultaat te krijgen. Hier vind je er vijf:

Dankbaarheid, dankbaarheid, dankbaarheid

Ik heb ‘m al heel vaak genoemd: dankbaarheid. En dan niet – zoals lezeres Ineke dat zo mooi verwoordde – ‘de kruiperige soort’, maar oprechte dankbaarheid. Je kunt dit bijvoorbeeld doen voor je gaat slapen, of juist als je wakker wordt. Sta eens stil bij wat je allemaal hebt: een dak boven je hoofd, eten, een warm huis, een partner/kinderen/huisdieren/vrienden/familie, een fiets of een auto of misschien zelfs allebei, een baan, een hobby waar je plezier aan beleeft.

Het is soms zo makkelijk om te zien wat je niet hebt, dat je niet meer denkt aan wat je wél hebt.

Een positieve money mindset ligt in het verlengde van een positieve mindset. Je moet niet denken dat je positief kunt worden over geld, als je over veel andere dingen in je leven heel negatief bent.

Maak een ‘overvloed’-dagboek

Neem een notitieboekje en schrijf daarin op wat je zou doen met 1000 euro. Je mag het uitgeven aan wat je wilt. Op dag twee doe je hetzelfde, maar dan voor 2000 euro. Op dag 3 weer, maar dan voor 3000 euro. En op de spaarrekening zetten mag niet, je MOET het uitgeven. De eerste dagen is het misschien nog relatief makkelijk, maar wacht maar tot je een maand verder bent. Dan heb je inmiddels al 465.000 euro uitgegeven én telt het daarna gewoon weer verder.

Dit is een fantastische oefening om creatief en in overvloed te denken. Bovendien is het heel interessant om te kijken hoe het gaat; bij welke dag begin jij het bijvoorbeeld moeilijk te krijgen? En wat zeg je tegen jezelf op zo’n moment? Ga je door of haak je af? Hoe staat het eigenlijk met jouw negatieve of positieve money mindset?

Ook leuk: een lijst maken met alle dingen die je graag wilt, zowel materieel als gebeurtenissen. En geloof ook echt dat je het waard bent om ze te krijgen.

Stop extra geld in je portemonnee

Je zult merken dat je dan de hele dag door mogelijkheden ziet om het uit te geven. En als je dat niet doet – en die mogelijkheid dus in stand houdt – dan voel kun je je daardoor ontzettend rijk voelen. Dit helpt je overigens ook weer met oefening 1: dankbaarheid.

Een andere manier om je heel rijk te voelen is door je rijkdom te delen. Je kunt bijvoorbeeld een donatie doen aan een goed doel dat je belangrijk vindt, je inzetten voor een bepaalde vrijwilligersorganisatie of gewoon de mensen om je heen laten merken dat je ze waardeert.

Creëer een intentie

Toen ik hier voor het eerst van hoorde, toen vond ik het best een beetje ingewikkeld. Een intentie creëren, wat wil dat zeggen? In feite heeft het wel iets van een goed voornemen of een doel.

Het is een intentie om iets te doen. In dit geval gaat het dan om de intentie om je perspectief te veranderen, de gewoonte van je zorgen maken over geld af te schudden en ruimte te maken voor overvloed in je leven. Kortom, je creëert de intentie voor een positieve money mindset.

Je kunt die intentie benadrukken door middel van positieve affirmaties. Dat zijn dingen die je de hele dag tegen jezelf zegt, om de intentie te versterken of deze in ieder geval helder voor de geest te houden. Denk bijvoorbeeld aan: Liefde, succes en overvloed stromen naar mij toe en ik geef het ook weer rijkelijk door aan anderen. Of: Ik kies voor geluk, in plaats van gelijk.

Als je moeite hebt met het bedenken van affirmaties; er zijn er online heel veel te vinden. Hier heb je bijvoorbeeld een hele lijst, onderverdeeld in onderwerpen als geld, geluk, succes, gezondheid en liefde. Ga ze gewoon eens allemaal langs en kijk welke jou aanspreekt.

Wanneer je je echt volledig wilt focussen op Money Mindset, kun je hier ook een gratis set affirmatiekaarten aanvragen.

In de eerste instantie zul je de affirmaties vooral bewust opnoemen. Je zult merken dat het na verloop van tijd ook steeds vaker onbewust gaat; dat doet je nieuwe positieve money mindset!

Stop met jezelf met anderen vergelijken

We vergelijken onszelf vaak met anderen, soms bewust, soms onbewust. Zijn we ‘verder’ dan die ander, of is die ander juist verder? Wat het antwoord op die vraag ook is: het helpt je niet. Je bent namelijk bezig met óf jezelf naar beneden te halen, of een ander.

Stop daarmee. Stop met jezelf met anderen te vergelijken.

De vergelijking is immers nooit eerlijk. Je vergelijkt jouw volledige leven met wat je ziet van een ander. En je bent niet bezig met je eigen leven mooier maken. Richt je in plaats daarvan liever op haalbare doelen voor jezelf en leg jezelf hooguit langs je eigen meetlat. Hoe ver ben je met het behalen van je doelen? Beloon jezelf voor elk succes en pas je doelen aan als je ze bereikt.

Tip: laat sociale media eens een poosje links liggen. Ook daar zie je vaak een aaneenschakeling van hoogtepunten uit het leven van een ander, waardoor je je al snel slechter voelt over jezelf. Nergens voor nodig en totaal zinloos.

Hoe kun je je money mindset veranderen?

Wil je graag een meer positieve money mindset ontwikkelen? Geef jezelf daarvoor dan ook de ruimte. Kies één van de oefeningen en stort je daar eerst op, of zet een aantal kleinere stappen in de goede richting.

Verlang niet van jezelf dat je alles in één keer onder de knie hebt. Ook jij hebt waarschijnlijk een aantal ingesleten sporen in je brein, die het moeilijk maken om te veranderen. Die sporen hebben immers jaren de kans gekregen om zich te verdiepen; die wis je niet in één keer uit.

Het is wel goed om hier elke dag even bewust mee bezig te zijn. Maak bijvoorbeeld van het oplezen of opzeggen van je affirmatie(s) een dagelijks terugkerend ritueel. Doe het op een vast moment, zodat je er op een gegeven moment niet meer over na hoeft te denken. En sta open voor wat het je brengt.

Je zult hoogstwaarschijnlijk niet de Staatsloterij winnen omdat je drie dagen hebt gezegd dat overvloed naar je toestroomt, maar je kunt ongetwijfeld verschillende andere kleine signalen zien, die je anders misschien niet eens had opgemerkt.

Wil je meer weten over je mindset veranderen? Dan is dit interessant leesvoer voor je:

Get Rich Lucky Bitch van Denise Duffield-Thomas (het eBook heb je bij Bol. Het papieren exemplaar ook, maar dat is daar iets duurder)

• De You Are A Badass-boeken van Jen Sincero (ook verkrijgbaar in het Nederlands)

Experttips voor een doorbraak in je money mindset van Jeanet Bathoorn (vooral gericht op ondernemers)

Je geld of je leven/Your Money or Your Life (de oude Nederlandse versie kun je gratis downloaden op mijn pagina met Favorieten. De Engelse versie is vorig jaar helemaal bijgewerkt naar ‘nu’, dus ook zeker een aanrader)

I Will Teach You To Be Rich van Ramit Sethi (deze is vooral geschreven voor een iets jonger publiek; mensen onder de 30 – wederom ook bij Bol verkrijgbaar)

Heb je aan een boek niet genoeg? Check dan de Money Mind Academy, waarin je niet alleen veel leert over een positieve money mindset, maar ook persoonlijke begeleiding van mij krijgt!

Werk jij al aan een positieve money mindset en zo ja: hoe?

delingen