Ruim 4 op de 10 vrouwen ‘te bang om te beleggen’
Adine helpt je met jouw money mindset

Adine Faber-Versluis, Money Mindset Mentor, Human Design Guide & Financieel Expert

De afgelopen jaren is beleggen vaak in het nieuws geweest. Het lijkt inmiddels zo toegankelijk geworden, dat iedereen het doet. Dat blijkt dus niet het geval, zo ontdekten ze bij ABN AMRO. Die bank voerde onderzoek uit naar diversiteit binnen het beleggingsveld en ontdekte dat ruim vier op de tien vrouwen te weinig zelfvertrouwen hebben om te beleggen.

Dat zijn er best heel veel en dat heeft impact; beleggen is namelijk – zeker op de lange termijn – een mooie manier om je vermogen te laten groeien, zonder dat jij daarvoor meer, harder of langer hoeft te werken. Het biedt je dus niet alleen de mogelijkheid om financieel vrij te worden, maar kan je ook helpen met het creëren van tijdsvrijheid. Maar waarom pakken we die kans dus blijkbaar massaal niet?

Te weinig (financiële) kennis?

Vooral vrouwen voelen dat ze te weinig financiële kennis hebben om te beleggen. Ze hebben geen vertrouwen in hun eigen kunnen, waardoor ze de stap ook niet zetten.

Opvallend feit 1: dit geldt maar voor 25 procent van de mannen.

Opvallend feit 2: uit diverse onderzoeken blijkt dat vrouwen betere beleggingsresultaten behalen

Overigens is het niet alleen financiële kennis waaraan vrouwen voelen dat het hen ontbreekt; ook algemene kennis van wat er in de wereld speelt denken ze niet voldoende te hebben.

Voorzichtig in het nemen van beslissingen

Een andere belangrijke reden waarom vrouwen minder beleggen, is dat ze terughoudender zijn in het nemen van grote financiële beslissingen. En hoewel beleggen niet groot hoeft te zijn, wordt het wel vaak als zodanig ervaren.

De achterliggende redenen voor die terughoudendheid kan verschillen. Vrouwen die hoog scoren op het Innerlijke Geldtype de Schatbewaarder, zullen een aarzeling voelen bij het nemen van risico’s met geld. Vrouwen die hoog scoren op het Innerlijke Geldtype de Verbinder zullen beslissingen over dit soort onderwerpen het liefst voor zich uitschuiven of bij iemand anders neerleggen.

Benieuwd naar jouw voorkeursstijl? Doe hier de gratis Geldtypetest.

Beleggen kan ook heel makkelijk zijn

Zelf heb ik ook jarenlang getwijfeld over beleggen. Ik vond het ingewikkeld, spannend en ik had er lang geen geld voor over. Elke cent die ik verdiende, gebruikt ik om mijn tophypotheek af te lossen.

Op zich een prima overweging; beleggen zou je alleen moeten doen met geld dat je écht kunt missen.

Tegelijkertijd denk ik nu wel eens: was ik maar eerder begonnen. Al was het maar met 50 euro in de maand geweest. Want ook dat kan; het hoeft niet direct om duizenden euro’s te gaan.

Als er één ding is dat ik in de afgelopen jaren heb geleerd, is dat beleggen ingewikkeld kan zijn, maar ook heel gemakkelijk. Ik heb voor mezelf drie vuistregels die ik volg:

  1. Kies voor de lange termijn (idealiter een beleggingshorizon van minimaal 15 jaar)
  2. Zorg voor veel spreiding in je portefeuille
  3. Let op de kosten

In de praktijk vertaalt zich dit naar het hoofdzakelijk investeren in ETF’s, waarbij ik elke maand een vast bedrag op mijn beleggingsrekening stort. En dat inmiddels al sinds 2016.

Wil je ook leren beleggen?

Lijkt het je fijn om ook te beleggen, maar wil je je risico’s ook zo beperkt mogelijk houden én snappen wat je precies aan het doen bent? Dan heb ik wat voor je: de cursus Beleggen voor Beginners. Daarin leg ik je precies uit wat beleggen precies is, hoe het mechanisme werkt en help ik je om een start te maken met je eigen beleggingsportefeuille. Op een manier die voor jou comfortabel is.

Bestel hier de cursus Beleggen voor Beginners

Wil je meteen bericht ontvangen als er weer nieuwe artikelen verschijnen? Meld je dan aan.

Chat openen
1
Hi 🙋🏻‍♀️ kan ik je helpen?
Hi 🙋🏻‍♀️! Wat leuk dat je hier bent. Heb je een vraag? Stuur me hier dan een WhatsAppje, dan spreken we elkaar snel. Geniet van je dag en hartelijke groet, Adine